Çerez Örnek
canlı destek

2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı Nisan Ayından İtibaren Eğitim Süreçlerinin Planlanması

KahramanmaraÅŸ merkezli deprem afetinin ülke genelindeki etkileri nedeniyle 2022-2023 eÄŸitim ve öÄŸretim yılı bahar döneminde eÄŸitimin Nisan ayından itibaren sürdürülecek kısmının ne ÅŸekilde yapılacağı Üniversitemiz Senatosunun 31.03.2023 tarihli toplantısında deÄŸerlendirilerek Nisan ayından itibaren 2022-2023 bahar yarıyılına mahsus olmak üzere hazırlık sınıfı, ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeyde programlarımızda gerekli planlamaların aÅŸağıdaki gibi yapılmasına karar verilmiÅŸtir.

  1. Dersler, Uygulamalar:
  1. Halihazırda uygulanmakta olan teorik dersler uzaktan öÄŸretim ile birlikte isteyen öÄŸrencilere devam ÅŸartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eÄŸitim verilebilecek; akademik birimlerin ilgili kurullarınca bu derslerin aynı anda hem uzaktan öÄŸretim ile hem de yüz yüze verilebilmesine iliÅŸkin düzenlemeler yapılarak öÄŸrencilere duyurulacaktır.

 

b) Teorik dersler akademik birimlerin ilan edeceÄŸi program ve ders saatleri çerçevesinde Ege Üniversitesinin “EgeDers” baÅŸta olmak üzere çevrimiçi eÄŸitim-öÄŸretim altyapısı kullanılarak çevrimiçi/eÅŸ zamanlı (senkron) olarak yapılacak, teorik dersler çevrimdışı/eÅŸ zamanlı olmayan (asenkron) etkinlik ve paylaşımlar ile desteklenecektir.

c) Teorik ve laboratuvar/uygulamadan oluÅŸan derslerin teorik kısmı bu maddenin (a) ve (b) bentlerinde belirtildiÄŸi ÅŸekilde yapılacak, laboratuvar/uygulama kısmı ise dersin niteliÄŸi dikkate alınarak ödev, proje vb. ÅŸekilde veya bahar dönemi içinde, yaz döneminde ya da bir sonraki eÄŸitim ve öÄŸretim döneminde yüz yüze yapılması yöntemlerinden hangisinin tercih edileceÄŸine akademik birimlerin ilgili kurullarınca karar verilecektir.

d) YükseköÄŸretimde Uygulamalı EÄŸitimler Çerçeve YönetmeliÄŸi kapsamında 2022-2023 EÄŸitim-ÖÄŸretim yılı bahar yarıyılı başında uygulamalı eÄŸitimlerini yüz yüze mahallinde baÅŸlamış olan öÄŸrenciler eÄŸitimlerine aynı ÅŸekilde devam edecek, teorik/teorik+uygulamadan oluÅŸan dersleri için ise bu maddenin (a), (b) ve (c) bendine uygun ÅŸekilde eÄŸitimlerini sürdüreceklerdir,

          1. Tıp Fakültesi’nin 4, 5. ve 6. Sınıf öÄŸrencileri,

          2. DiÅŸ HekimliÄŸi Fakültesi’nin 4 ve 5. Sınıf öÄŸrencileri,

          3. Eczacılık Fakültesi’nin 5. Sınıf öÄŸrencileri,

          4. ÖÄŸretmenlik Uygulaması dersinin öÄŸrencileri,

          5. HemÅŸirelik, Ebelik ve diÄŸer tüm yükseköÄŸretim programlarında Ä°ÅŸletmede Mesleki EÄŸitim Uygulaması yapan öÄŸrencileri (Bakınız: YükseköÄŸretimde Uygulamalı EÄŸitimler Çerçeve YönetmeliÄŸi madde 12)

          6. (3+1) veya (2+1) programı uygulayan Meslek Yüksekokullarının (+1) dönemdeki öÄŸrencileri, Meslek Yüksekokullarının Ä°ÅŸletmede Mesleki EÄŸitim Uygulaması yapan öÄŸrencileri (Bakınız: YükseköÄŸretimde Uygulamalı EÄŸitimler Çerçeve YönetmeliÄŸi madde 12),

e) Bu maddenin (d) bendi dışındakiler için sadece laboratuvar/uygulamadan oluÅŸan derslerin, dersin niteliÄŸi dikkate alınarak ödev, proje vb. ÅŸekilde veya bahar dönemi içinde, yaz döneminde ya da bir sonraki eÄŸitim ve öÄŸretim döneminde yüz yüze yapılması yöntemlerinden hangisinin tercih edileceÄŸine akademik birimlerin ilgili kurullarınca karar verilecektir.

f) Yürürlükte olan “YükseköÄŸretim Kurumlarında Uzaktan ÖÄŸretime Ä°liÅŸkin Usul ve Esaslar”ın 6 ncı maddesinde yer verilen bir yarıyıldaki derslerin AKTS kredilerine göre en fazla %30’unun uzaktan öÄŸretim yoluyla verilebileceÄŸi” yönündeki kısıtlama uygulanmayacaktır.

  1. Devam KoÅŸulu:
  1. Uzaktan öÄŸretim ile birlikte yüz yüze verilen teorik derslerde, yüz yüze eÄŸitim alan öÄŸrencilerde devam ÅŸartı aranmayacaktır.
  2.  1. Maddenin (c), (d) ve (e) bendinde belirtilen uygulamalı eÄŸitimlerine yüz yüze devam eden öÄŸrencilerden mevzuatta belirtilen devam koÅŸulları aranacaktır.

 

  1. Lisansüstü EÄŸitim:

a) Lisansüstü programlarda teorik ile teori ve uygulamadan oluÅŸan dersler 1.ve 2. Madde hükümlerine uygun olarak uygulanacaktır.

b) Lisansüstü tez savunması, tez izleme komitesi toplantıları ve yeterlik sınavları, tez önerileri vb. süreçlerinin ne zaman ve ne ÅŸekilde yapılacağı ilgili kurullarca belirlenecektir.

c) Sadece uygulamadan oluÅŸan derslerin dersin niteliÄŸi dikkate alınarak ödev, proje vb. ÅŸekilde veya bahar dönemi içinde, yaz döneminde ya da bir sonraki eÄŸitim ve öÄŸretim döneminde yüz yüze yapılması yöntemlerinden hangisinin tercih edileceÄŸine akademik birimlerin ilgili kurullarınca karar verilecektir.

4) Sınavlar:

a) Bahar dönemindeki ara sınavlar; (özel öÄŸrencilik hakkı verilen uygulama eÄŸitimi içeren programlar hariç) uzaktan öÄŸretim yöntemleriyle çevrimiçi sınavlar EgeDers üzerinden, ödevler, projeler ve benzeri uygulamalar öncelikle EgeDers üzerinden olmak üzere çevrimiçi yapılacaktır.

b) 1. Maddenin (d) bendinde belirtilen uygulamalı eÄŸitimlere yüz yüze devam eden öÄŸrencilerin bu eÄŸitimlerine yönelik ara sınavları yüz yüze yapılacaktır.

c) Yarıyıl sonu, tek ders sınavı gibi sınavların ise ne zaman ve nasıl yapılacağına ileriki bir tarihte değerlendirilecektir.

5)Uzaktan Eğitim ile verilecek derslerin uygulanışı:

a)Uzaktan eğitim ile verilecek derslerin 20.02.2023 tarihli Senato kararına uygun şekilde uygulanmasına devam edilecektir.

6) Özel ÖÄŸrencilik:

a) YaÅŸanan deprem felaketi nedeniyle 2022-2023 EÄŸitim-ÖÄŸretim Yılı Bahar Yarıyılında özel öÄŸrenci olarak üniversitemizde eÄŸitimine devam etmekte olan öÄŸrenciler eÄŸitimlerini aynı ÅŸekilde sürdürebilecektir.

7) Yukarıda belirtilen 2022-2023 EÄŸitim-ÖÄŸretim Yılı Bahar Yarıyılı için alınan kararlarda YükseköÄŸretim Kurulu BaÅŸkanlığınca yapılabilecek düzenlemeler doÄŸrultusunda deÄŸiÅŸikliÄŸe gidilebilecek, güncel duruma göre kararlar yeniden gözden geçirilebilecektir.


Ege Ãœniversitesi

EGE ÃœNÄ°VERSÄ°TESÄ°